قبلا در مورد اینکه داکر چیست و چه کمکی به ما میکند صحبت کردیم و در اینجا میخواهیم نصب داکر بر روی لینوکس را باهم بررسی کنیم.
برای نصب داکر بر روی سیستمعامل لینوکس میتوان از روشها مختلفی استفاده کرد اما ما از راحتترین روش نصب داکر استفاده میکنیم.
در ابتدا که در جریان هستید داکر ریپوهای خود رو به روی ایران مسدود کرده و خطای 403 به ما میدهد. برای گریز از این مشکل راههای مختلفی وجود دارد که یکی از راحتترین راهها استفاده از سرویس شکنمیباشد. قبلا در پست گریز از تجریم داکر با چند روش این موضوع توضیح داده شده بود.
سایت داکر بر روی یکی از دامنههای زیرمجموعه خود در اینجا اسکریپتی قرار داده که همواره آخرین نسخهی پایدار داکر را بر روی سیستمعاملهای زیر نصب میکند:
- Centos
- Fedora
- Debian
- Ubuntu
البته که در همون آدرس اسکریپتی برای نصب نسخهی تستی خود نیز ارائه کرده است که اصلا توصیه نمیشود تا نسخهی تستی سرویس داکر نصب شود. اگر شما از یکی از این ۴ تا سیستمعامل استفاده میکنید اصلا نگران نباشید به راحتی میتوانید بر روی سیستمعامل خود سرویس داکر را نصب کنید.
خوب ابتدا DNS سیستمعامل خود رو به آدرس سایت شکن تغییر بدید تا بدون مشکل از ریپوی داکر بتونید استفاده کنید. این موضوع برای گریز از تحریم داکر است و اگر خودتون سرویس پروکسی دارید نیازی به این کار نخواهید داشت. و البته که اگر سرور شما خارج از ایران باشد نیز نیاز به این کار نخواهد بود.
در ابتدا از کانفیگ قبلی خود پشتیبان تهیه کنید و بعد آدرس جدید رو وارد کنید.
گرفتن پشتیبان از کانفیگ قبلی.
cat /etc/resolv.conf > resolv.conf.old
تغییر کانفیگ و استفاده از DNS Server جدید برای گریز از تحریم داکر
echo "nameserver 94.232.174.194" > /etc/resolv.conf
بعد از این مرحله شما میتوانید به راحتی و بدون مشکل داکر رو بر روی سیستمعامل خود نصب کنید.
برای نصب داکر از این آدرس اسکریپت مربوط به نصب داکر رو دانلود کنید و بعد آن اسکریپت را ران کنید. دستورات زیر اقدامات لازم برای نصب را انجام خواهند داد.
curl -fsSL get.docker.com -o get-docker.sh
sh get-docker.sh
بسته به سرعت اینترنتی که دارید یه زمانی به طول میانجامد و بعد از آن نصب به پایان میرسد. پس از اتمام نصب نسخهی نصب شده سرویس داکر را به شما نمایش میدهد. با دستور زیر نیز میتوانید نسخهی نصب شده رو مشاهده کنید.
docker version
سرویس داکر تنها با دسترسی کاربر root راهاندازی و استفاده میشود. برای اینکه از کاربرهای با دسترسی پایینتر برای کار با سرویس داکر استفاده کنید دستور زیر را وارد کنید.
sudo usermod -aG docker your-user
نکتهی مهم اینکه بعد از اعمال دستور بالا کاربر با سطح دسترسی پایینتر امکان راهاندازی و مدیریت کانتینرها و سرویسهای راهاندازی شده با داکر را خواهد داشت و باید دقت کرد که این امکان فقط برای کاربرهایی فراهم شود که مورد تایید هستند. البته این موضوع به صورت کلی در سرورهای عملیاتی مطرح هست. در این صفحه در مورد مخاطراتی که ممکن است این تغییر دسترسی ایجاد کند صحبت شده است.
بر روی توزیعهای مبتنی بر deb بعد از نصب سرویس داکر راهاندازی میشود اما در سرویسهای مبتی بر rpm نیاز است که سرویس داکر را راهاندازی کنید. برای این کار از دستورات زیر میتوانید استفاده کنید.
systemctl start docker
systemctl status docker
با دستور زیر همواره بعد از راهاندازی سیستم عامل سرویس داکر راهاندازی خواهد شد.
systemctl enable docker
برای بهروز رسانی دیگر نیاز به راهاندازی این اسکریپت نیست و ریپوی داکر داخل سیستمعامل شما قرار داده شده است و با به روزرسانی داکر یا سیستمعامل خودتون اگر به روز رسانی برای داکر آماده شده باشد آن را نیز دریافت خواهید کرد.
نصب بر روی سیستمعامل Arch Linux:
اسکریپتی که در بالا در مورد آن توضیح داده شده بر روی توزیع لینوکس Arch کارایی ندارد اما ریپوی این سیستمعامل همواره به روز بوده و تقریبا آخرین نسخهی پایدار سرویس داکر رو میتوان با دستور زیر نصب کرد. در این لینک نیز توضیحات کاملی برای نصب سرویس داکر در این سیستمعامل قرار داده شده است.
pacman -Syyu docker
همانند دیگر توزیعهای لینوکس مبتنی بر systemd سرویس داکر راهاندازی خواهد شد.
systemctl start docker
systemctl status docker